Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 948

Anișoara CușmirA stabilit la „Internaționale” un record mondial pentru anul 2000

Ziua de 4 iunie 1983 va rămâne cu siguranță în istoria atletismului nostru. Dar și în inima celor care am avut norocul să fim martorii unui show sportiv unic pe fostul stadion bucureștean „23 August”, astăzi Arena Națională. Fără pistă de atletism, însă! La Campionatele Internaționale de Atletism, inegalabila Anișoara Cușmir stabilea două recorduri mondiale la lungime. După o încercare de 7,21 m, a urmat fantastica săritură de 7,43 m.

Anișoara Cușmir a stabilit la „Internaționale” un record mondial pentru anul 2000

Ziua de 4 iunie 1983 va rămâne cu siguranță în istoria atletismului nostru. Dar și în inima celor care am avut norocul să fim martorii unui show sportiv unic pe fostul stadion bucureștean „23 August”, astăzi Arena Națională. Fără pistă de atletism, însă! La Campionatele Internaționale de Atletism, inegalabila Anișoara Cușmir stabilea două recorduri mondiale la lungime. După o încercare de 7,21 m, a urmat fantastica săritură de 7,43 m.

Norocul și-l face omul cu mâna lui!

„Mă consider un om norocos. Și apropo de acest lucru, sunt născută pe 29 iunie, de ziua Sfinților Petru și Pavel. Probabil că Divinitatea și-a aruncat un ochi spre mine și m-a protejat”, mărturisea Anișoara Cușmir, într-un scurt interviu.

Campioană olimpică la săritura în lungime, la Los Angeles, în 1984, a stabilit, între 1982 și 1983, nu mai puțin de patru recorduri mondiale. Cu toate acestea, plină de modestie, cum îi șade bine oricărei sportive de mare anvergură, Anișoara nu se consideră o atletă tricoloră emblematică. „Nu am făcut în carieră decât un ciclu olimpic, sunt alte atlete din România care au realizat nemăsurat mai mult pentru acest fenomen. Plus că titlul pe care l-am luat la Olimpiada boicotată de blocul Estic, la care nu m-am măsurat cu cele mai valoroase adversare ale momentului, a fost cu un rezultat a modest… doar 6,96 m. Medalia mea de suflet, însă, este cea de argint, cucerită la Mondialele de la Helsinki, din anul 1983. Unde am fost învinsă de către Heike Drechsler, atunci din RDG, care mi-a și bătut ultimul record mondial, după doi ani (7,44 m – n.n). Un concurs adevărat, cu toată elita lumii la prag”.

 

„Nu ești bună de performanță!”

Momentul crucial din viața săritoarei care s-a retras din „ovalul magic” mult prea devreme, conform părerii specialiștilor vremii, s-a consumat în copilărie. „Eram în ultimul an de juniori 2, când antrenorul Ioan Leu mi-a spus că nu am nici o treabă cu sportul de performanță. Într-un an reușisem să progresez doar cu un centimetru, adică de la 5,98 m, la 5,99 m. Așa că m-am prezentat cu tata la Clubul Școlar Sportiv Brăila și mi-am predat echipamentul. Totuși, consideram că pot mai mult, fapt pentru care am stat pe jar vreo trei luni și m-am interesat cum pot să ajung la antrenorul cu care am reușit, ulterior, marile performanțe, adică regretatul Ion Moroiu. Acesta m-a primit imediat, intuindu-mi potențialul”.

 

Două recorduri mondiale într-o zi

Alături de Moroiu a sosit și minunata zi de 4 iunie 1983 când, la Internaționale Anișoara Cușmir stabilea un nou record mondial, cu performanța de 7,43 m, bătându-și propria performanță dintr-o încercare anterioară, care măsurase 7,27 m. „Un record mondial pentru anul 2000”, aveau să titreze ziarele din acele timpuri, ca și agențiile de știri, din țară și din străinătate. „Am realizat că am sărit bine, dar când am auzit crainicul de pe Stadionul „23 August” că a anunțat respectivul rezultat mi-a venit să leșin! Nu-mi venea să-mi cred urechilor. A fost minunat!”. Ei, bine, au trecut doi ani până când nemțoaica Drechsler (care a cucerit două titluri olimpice la Barcelona – 1992 și, la 35 de ani, la Sydney), reușea să îmbunătățească cu un centimetru cea mai bună performanță a lumii.

 

Antrenamentul mental a fost de căpătâi

Dar poate cea mai puternică armă a Anișoarei a fost pregătirea psihologică. „Nu știu de ce în anul centenarului FRA se mai miră lumea de efectele miraculoase ale acestui gen de pregătire mentală. Eu o făceam în anii ’80. Până și în avion îmi luam imprimările cu mine. Nu făceam rabat de la antrenamentul autogen care dura o oră în fiecare zi. Lucrul ăsta m-a salvat din multe belele!”, rememora Anișoara în 2012, an în care federația de specilialitate și-a sărbătorit 100 de ani de existență. În același an cu federația internațională!

Cu o urmă de nostalgie, Anișoara Cușmir a conchis: „Și dacă mi s-ar fi dat vreo șansă când am avut o deplasare de vertebre, cu dureri groaznice, poate nu mi-aș fi înterupt activitatea. Dar și așa, nu regret nimic!”.

 

Mai multe din această categorie: « Olga Gyarmati Ionela Târlea »
Eveniment:

Campionatele Internaţionale ale României. Săritura în lungime.