Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 948

Bob GutowskiRecordul mondial la prăjină timp de 15 ani

O prezență inedintă în anii de început ai Campionatelor Internaționale de Atletism ale României a fost americanul de origine poloneză Robert Allen "Bob" Gutowski. Săritorul cu prăjina era poreclit „omul curaj”.

Destin tragic pentru prăjinistul Bob Gutowski

O prezență inedintă în anii de început ai Campionatelor Internaționale de Atletism ale României a fost americanul de origine poloneză Robert Allen "Bob" Gutowski. Săritorul cu prăjina era poreclit „omul curaj”. Și aceasta, nu întâmplător. Nu numai că proba cu pricina reclama o dârzenie și cutezanță de excepție, având în vedere condițiile tehnice precare din acele vremuri, dar, caracterial, Bob Gutowski nu avea bariere de netrecut. La jocurile Olimpice din anul 1956, desfășurate la Melbourne (Australia) și-a adjudecat medalia de argint, fiind depășit de conaționalul Bob Richards, lider pentru a doua oară în competiția guvernată de cele cinci cercuri îngemănate.

Record mondial neomologat

În aprilie 1957, Gutowski a stabilit un nou record mondial al probei cu 4,78 m pentru ca mai târziu în sezon să-și îmbunătățească performanța „urcând-o” la un inimaginabil în anii aceia la 4,82 m. Federația Internațională de Atletism nu i-a omologat, însă, recordul, pentru că au fost încălcate regulele IAAF. Mai precis, prăjina a trecut pe sub bară! Gutowski a intrat în echipa SUA doar după celebrul Jim Graham s-a retras. Fiind contemporan cu Don Bragg și Bob Richards, Gutowski s-a confruntat cu o concurență greu de surmontat. S-a impus cu 7,54 m în decatlonul AAU din 1960. Aceasta a fost ultima lui competiție majoră pentru el! Un destin tragic l-a răpus la numai 25 de ani. A fost omorât într-un accident de mașină de către un șofer beat la Camp Pendleton 2 august 1960, în timp ce era pușcaș marin cu gradul de locotenent.

Sursa foto: https://outlet.historicimages.com/products/dfpa64865

 

Mai multe din această categorie: « Ionela Târlea Emil Zatopek »
Eveniment:

Campionatele Internaţionale de Atletism ale României. Săritura cu prăjina.