Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 948

Ionela TârleaSprintera cu glas de ciocârlie şi 13 victorii la "Internaţionale"

Una dintre prezențele imposibil de uitat din cadrul Campionatelor Internaționale de Atletism ale României este cea a minunatei și ambițioasei sprintere Ionela Târlea, cea care, de altfel, se poziționează pe un loc secund în ceea ce privește victoriile strânse pe parcursul acestei întreceri: nu mai puțin de 13.

Medalie de argint la JO din 2004

„Toți anii ăștia de muncă, de greutăți, de sacrificii, de operații și dureri, de recuperări cu lacrimi în ochi, strângând din dinți. Ce să spun, într-un cuvânt, totul! Este cea mai mare realizare a mea pe plan sportiv. Ceva la care parcă nu mai îndrăzneam să mai sper”, avea să răspundă Ionela Târlea la întrebarea ce reprezintă pentru ea medalia de argint cucerită în proba de 400 mg, la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004? Cea mai valoroasă sprinteră tricoloră a tuturor timpurilor avea deja în palmares un titlu mondial indoor la 200 m (1999) și două medalii de aur la Campionatele Europene în aer liber (400 mg - 1998 și 2002), un loc trei cu ștafeta de 4X400 m la Mondialele indoor (2004), ca și un incredibil loc cinci în aceeași probă la Jocurile elene. Realizarea a fost cu atât mai mare cu cât, caz unic, Ionela nu a concurat la nici un concurs în prealabil, în proba de 400 mg, în acel sezon. Din vina unei stări precare de sănătate, accidentările ținându-se de ea ca scaiul!

 

Operații peste operații

Performanța reușită în Grecia a încununat o carieră de excepție a unei atlete cu o inimă cât o echipă. Spre exemplu, la mai toate întrecerile din Superliga Cupei Europei (actual Campionat European pe echipe), Ionela, aliniindu-se la startul mai multor probe, aducea României aproape 2/3 din puncte. Avea o ușurință de a trece peste garduri, încât mulți au asemuit-o cu o căprioară. Din păcate, această carieră impresionantă a fost presărată cu multe accidentări, soldate și cu trei operații. Punctul slab: tendoanele ahiliene. Mulți specialiști au fost de părere că Ionela a fost dotată de natură cu o musculatură specifică alergătoarelor de culoare, montată, însă, pe niște tendoane de alb. Declanșa o asemenea forță, încât, practic, smulgea tendoanele.

 

Emotivă, dar puternică!

Puțină lume știe că Ionela avea deseori, chiar înainte de curse, niște dureri cumplite, așa de puternice, încât doar cu greu se putea da jos din pat și păși. În același timp, emoțiile o copleșeau, transpira abundent și nu se putea opri din tremurat. Asta până la start, când parcă se descătușau toate forțele interioare. Foarte superstițioasă, ca mai toți sportivii, Ionela obișnuia să lase o sticlă plină cu apă în fața ușii ei și nu de puține ori, cine nu-i cunoștea obiceiul, i-o returna în ideea că o uitase acolo. În același timp, teribil de credincioasă, Ionela declara după succesul de la Atena: „M-a ajutat Dumnezeu, pentru că m-am dus să mă rog la bisericuța de lângă Centrul de Presă! S-a mai uitat și spre mine odată, după atâtea necazuri!”

 

Glas de aur

Dar, mai presus de toate, Ionela are o voce cum rar ai parte să auzi. Olteancă din Râmnicu-Vâlcea, abordează mai ales repertoriul zonei. Este motivul pentru care, de câte ori exista o petrecere printre atleți, Ionela era asaltată de “fani”, iar atmosfera se umplea imediat de trilurile din "Lie, Lie Ciocârlie"!

 

Mai multe din această categorie: « Anișoara Cușmir Bob Gutowski »
Eveniment:

Campionatele Internaţionale de Atletism ale României. Sprint.