Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 948

Nicoleta GrasuAtleta cu cele mai multe victorii la „Internaționale”

Alături de multiplele satsifacții strânse în sipetul cu trofee de pe întreg mapamondul, la loc de cinste în sufletul Nicoletei, acum o antrenoare ambițioasă, au stat și victoriile de la Campionatele Internaționale de Atletism ale României. Mai precis 15, cele mai multe adunate în palmares de vreun atlet la acestă competiție.

Medalia olimpică de neatins

„Până nu o să iau o medalie la Jocurile Olimpice, nu o să-mi închei cariera!”, avea sa declare aruncătoarea de disc Nicoleta Grasu, la aproape jumătate de an după ce rata clasarea printre primele opt și implicit podiumul de la Beijing, în august 2008. Nicoleta a reclamat un blocaj total în acea vară cu gust amar... „Nu m-am putut concentra deloc, cred că 20 de aruncări dacă mai aveam la dispoziție, tot la fel de rău aș fi dat”, a izbucnit Nico, cu lacrimile șiroindu-i pe obraji, în timp ce-și strângea în brațe soțul, care i-a fost și  antrenor. La rândul lui marcat de eșec, Costel,  fost performer al probei, cu un loc patru la activ obținut la Campionatele Mondiale de la Stuttgart (1993), nu putea întelege unde a greșit în lungile perioade de pregătire, de cantonamente fără sfârșit, de sacrificii de tot felul, pe primul loc stând, în acest sens, atenția diminuată acordată fiului lor, Ștefan. „Chiar nu-mi pot reproșa nimic, iar de la ea nu pot scoate nici o explicație, deocamdată”, afirma Costel, în charterul care îi aducea acasă. Și când te gândești că plecaseră cu cele mai multe șanse, chiar la aurul suprem!

Un vis care nu a devenit realitate

Din nefericire, așa cum este în sport, ca și în viață, de altfel, nu-ți ies toate așa cum ți le planifici, soarta fiindu-ți, uneori, potrivnică. Pentru că, nu-i așa, cu cartea norocului, bat-o vina, nu se întâlnește toată lumea! Povestea s-a repetat și la Londra, la Jocurile din 2012, ultimele pentru discobola noastră, unde Nico nu a reușit să acceadă nici măcar în finala de 12. Podiumul olimpic dovedindu-se un pod prea îndepărtat pentru cuplul Grasu. Probabil, mai mult ca în orice altă competiție, emoțiile, supraîncărcarea, teama de eșec au desenat profilul psihologic al Nicoletei Grasu la întrecerea desfășurată sub semnul celor cinci cercuri îngemănate, chiar dacă a înregistrat nu mai puțin de cinci prezențe.

Marile izbânzi le-a adunat sub culorile Clubului Sportiv  Dinamo București. Și nu au fost puține dacă este să luăm în calcul doar cele patru medalii mondiale: Bronz la Mondialele de la Sevilla (1999), Osaka (2007) și Berlin (2009), argint la Edmonton (2001).

 

Mai multe din această categorie: Olga Gyarmati »
Eveniment:

Campionatele Internaţionale de Atletism ale României. Aruncări.