Marian OpreaCel mai titrat atlet român

Cu mai multe victorii adunate în cadrul celei mai galonate competiții naționale atletice, Campionatele Internaționale ale României, triplusaltistul Marian Oprea își continuă și astăzi excelenta carieră, fiind legitimat la CSM București.

Au trebuit să treacă 28 de ani pentru ca ierarhia masculină din atletismul românesc să fie înnobilată. Mai exact, după bronzul sulițașului Gheorghe Megelea din 1976,  triplusaltistul Marian Oprea s-a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului de premiere la ceea ce nouă, europenilor, ne place s-o rememorăm  drept  „Olimpiada de Acasă”: Atena – 2004.  Pentru că atletismul  a zburdat atât de firesc pe plaiurile natale, redobândindu-și, totodată,  coroana de rege al tuturor sporturilor, în Stadionul antic din Olimpia, în cel de Marmoră, de la  poalele „Acropolei”, ca să nu mai pomenesc de „ovalul magic” din Spiridon Louis. Iar grecii au dat o lecție de rafinament, cultură și bun simț lumii mai vechi sau mai noi. Așadar, în celebra arenă Spiridon Louis, la 22 de ani, Marian Oprea s-a clasat pe a doua pozitie, din prima încercare (17,55 m), după eternul lui adversar, liderul mondial al acelui  moment, suedezul Christian Olsson (17,79 m), deși, cu numai trei săptămâni înainte, Marian îl surclasa la el acasă, la Stockholm. Ce lacrimi de bucurie au curs, și să te ții îmbrățișări, pupături, că Struțul, la cât este de lung, se mai vedea doar cu câțiva centimetri mai sus!

Așa cum în lumina soarelui, argintul capătă strălucirea platinei, la fel a fost percepută în România medalia  „Struțului”, poreclă care i se trage elevului emeritei Doina Anton încă din anii adolescenței. Din nefericire, careiera celui mai titrat atlet tricolor a fost presărată cu nenumărate accidentări.

Palmaresul lui Marian Oprea este de-a dreptul impresionant! Spicuim doar câteva dintre performanțele lui de excepție. Pe lângă argintul de la Jocurile Ateniene, atletul nostru a mai ocupat un loc cinci în cadrul aceleiași competiții, pentru ca la Mondialele în aer liber să adune un loc trei la Helsinki, în 2005, ca și două poziții șase în 2013 la Moscova și la Beijing, în 2015. La Europene a fost al doilea la Barcelona (2010) și al treilea la Goteborg, în 2006, iar indoor a fost al doilea la Viena (2002) și de două ori al treilea la Paris (2011) și Praga (2015). Deține un rercord personal de 17,81 m în aer liber (Lausanne – 2005) și 17,74 m în sală (București – 2006).

Marian Oprea este recordmanul naţional al României.

 

 

Mai multe din această categorie: « Bianca Denisa Răzor